Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رکنا»
2024-05-04@22:26:00 GMT

همه آنچه که باید درباره کم کاری تیروئید بدانید

تاریخ انتشار: ۴ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۸۵۱۴۷۲

همه آنچه که باید درباره کم کاری تیروئید بدانید

رکنا: شایع‌ترین علائم کم کاری تیروئید شامل خستگی، عدم تحمل سرما، یبوست، سوخت و ساز کند، و خشکی پوست می شوند، در شرایطی که علائم کمتر رایج دیگر ممکن است شامل ضربان قلب آهسته، درد مفصلی و ماهیچه ای، و خشکی یا پف کردگی پوست شوند.

کم کاری تیروئید یا هیپوتیروئیدیسم شرایطی نسبتا شایع است و زمانی رخ می دهد که غده پروانه ای شکل تیروئید که در قسمت پایینی گردن قرار دارد به میزان کافی هورمون تولید نمی کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


از دلایل کم کاری تیروئید می توان به انجام عمل جراحی تیروئید، التهاب در تیروئید ناشی از یک بیماری خودایمنی (در صورت داشتن سابقه خانوادگی بیماری احتمال ابتلا افزایش می یابد)، و مصرف برخی داروها اشاره کرد.

کدام افراد در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به کم کاری تیروئید قرار دارند؟

مردان، نوجوانان، و حتی نوزادان می توانند به کم کاری تیروئید مبتلا شوند، اما اگر زنی با بیش از ۶۰ سال سن هستید، در معرض بیشترین خطر برای ابتلا به این شرایط قرار دارید. در واقع، زنان ۱۰ برابر احتمال بیشتری دارد به بیماری تیروئید مبتلا شوند.

مطالعات نشان داده اند که نژاد ممکن است در احتمال ابتلا به کم کاری تیروئید تاثیرگذار باشد. به عنوان مثال، نتایج یک پژوهش نشان داد که افراد سفید پوست احتمال بیشتری دارد به این نوع بیماری تیروئید مبتلا شوند.

آشنایی با علائم و نشانه های کم کاری تیروئید

در نظر گرفتن این عوامل خطرآفرین مهم است، اما آگاهی از نشانه های کم کاری تیروئید به همان اندازه اهمیت دارد. در نظر داشته باشید که هورمون های تیروئید بر عملکردهای مختلف بدن تاثیرگذار هستند، از این رو، ممکن است به طیف گسترده ای از علائم که می توانند در هر گروه سنی متفاوت باشند، منجر شود.

علائم کم کاری تیروئید در بزرگسالان

به گفته کلینیک مایو، بزرگسالان مبتلا به کم کاری تیروئید ممکن است با علائم زیر مواجه باشند:

- کلسترول بالا

- صورت پف کرده

- افزایش وزن

- خستگی

- حساسیت به سرما

- یبوست

- ضربان قلب آهسته

- افت حافظه

- مفاصل سفت، متورم یا دردناک

- قاعدگی های نامنظم یا سنگین

- ضعف، درد، سفتی یا حساسیت به لمس عضلانی

- گرفتگی صدا

علائم کم کاری تیروئید در نوزادان

نوزادانی که بدون غده تیروئید یا با یک غده تیروئید بدکار متولد می شوند، ممکن است به کم کاری تیروئید مبتلا شوند. عملکرد تیروئید به طور معمول هنگام تولد بررسی می شود. این نوزادان ممکن است دارای علائم یا نشانه های بیماری نباشند، اما در زمان بروز آنها ممکن است موارد زیر را شامل شوند:

- خفگی عود کننده

- ناهنجاری های رشد

- زردی پوست و قسمت سفید چشم (یرقان یا زردی)

- پوست پف کرده

- خواب آلودگی مداوم

- یبوست

نشانه های کم کاری تیروئید در کودکان و نوجوانان

همانند نوزادان، کودکان و نوجوانان نیز در معرض خطر ابتلا به کم کاری تیروئید قرار دارند. علائم بیماری در این گروه سنی اغلب از گروه سنی بزرگسالان تقلید می کند. از جمله نشانه های دیگر کم کاری تیروئید در گروه سنی کودکان و نوجوانان می توان به موارد زیر اشاره کرد:

- تاخیر شناختی

- کوتاهی قامت

- رشد دیر هنگام دندان های دائمی

- تاخیر در بلوغ

در صورت مواجهه با علائم کم کاری تیروئید باید نگران شویم؟

شایع‌ترین علائم کم کاری تیروئید شامل خستگی، عدم تحمل سرما، یبوست، سوخت و ساز کند، و خشکی پوست می شوند، در شرایطی که علائم کمتر رایج دیگر ممکن است شامل ضربان قلب آهسته، درد مفصلی و ماهیچه ای، و خشکی یا پف کردگی پوست شوند. برخی افراد ممکن است یک علامت را تجربه کرده، اما دیگران این گونه نباشند.

احتمال دیگر تجربه علائم متعدد با دلایل مختلف است. به عنوان مثال، خستگی می تواند با شرایط سلامت روانی مرتبط باشد، در شرایطی که ضربان قلب آهسته ممکن است با کم کاری تیروئید پیوند خورده باشد.

عامل کلیدی برای تشخیص این که به کم کاری تیروئید مبتلا هستید، توجه به طول عمر علائم است. اگر ناگهان با احساس خستگی مواجه شده اید ممکن است به کم کاری تیروئید مبتلا شده باشید. به عنوان یک قاعده کلی، پیشنهاد شده است که در صورت مواجهه با هر یک از علائم زیر احتمال ابتلا به کم کاری تیروئید مد نظر قرار بگیرد:

افزایش وزن اغلب یکی از نخستین نشانه های کمک کاری تیروئید است

افزایش وزن شاید یکی از نخستین نشانه های مشهود ابتلا به کم کاری تیروئید باشد. این شرایط به واسطه سوخت و ساز آهسته تر از حالت عادی رخ می دهد. سوخت و ساز مسئولیت تبدیل کالری ها به انرژی را بر عهده دارد و زمانی که این روند کند می شود، بدن از کالری های اضافه استفاده نکرده و آنها به صورت چربی ذخیره می شوند.

افزایش وزن در کم کاری تیروئید ناگهانی نیست. فرد به تدریج متوجه افزایش وزن خفیف تا متوسط می شود. همچنین، ممکن است فرد متوجه شود که به راحتی نمی تواند وزن کم کند، یا به رغم رژیم گرفتن و انجام ورزش همچنان وزن اضافه می کند. همچنین، ممکن است به واسطه یبوست مرتبط با کم کاری تیروئید با احساس نفخ مواجه شوید.

خستگی پایدار ممکن است نشانه ای از کم کاری تیروئید باشد

خستگی شدید یکی دیگر از نشانه های رایج کم کاری تیروئید است. بدون در نظر گرفتن این که چند ساعت می خوابید، ممکن است همواره با احساس خستگی شدید مواجه باشید.

چرت های روزانه یا نیاز مداوم برای مصرف کافئین نیز ممکن است از نشانه های خستگی شدید مرتبط با این شرایط باشند که متاسفانه می توانند خواب شبانه را نیز دشوار سازند.

تغییرات تناسلی در زنان می تواند به معنای ابتلا به کم کاری تیروئید باشد

زنان در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به بیماری تیروئید قرار دارند. همچنین، احتمال ابتلا به بیماری های تیروئید در زنان پس از بارداری و یائسگی بیشتر است.

در صورت افت عملکرد تیروئید، زنان ممکن است تغییر در چرخه قاعدگی خود را تجربه کنند. آنها نه تنها ممکن است بی نظمی در چرخه قاعدگی را تجربه کنند، بلکه کم کاری تیروئید ممکن است موجب قاعدگی های سنگین‌تر از حد معمول نیز شود.

زنانی که در تلاش برای باردار شدن هستند ممکن است در این مسیر با دشواری مواجه شوند. از این رو، زنانی که قصد باردار شدن دارند یا آن را برای آینده نزدیک برنامه ریزی کرده اند، باید سطوح تیروئید خود را کنترل کنند. همچنین، شرایط زنانی که تحت درمان کم کاری تیروئید هستند طی بارداری به دقت زیر نظر گرفته می شود زیرا دوز دارو ممکن است نیازمند تغییر باشد.

زنان یائسه ممکن است به واسطه کم کاری تیروئید تشدید علائم خود را تجربه کنند. یائسگی زودرس از عوارض جانبی کم کاری تیروئید است. این شرایط به زمانی ارجاع می شود که یائسگی پیش از ۴۰ سالگی رخ می دهد.

عدم تحمل سرما از نشانه های کم کاری تیروئید است

سوخت و ساز آهسته‌تر ناشی از کم کاری تیروئید ممکن است گرمای بدن شما را نیز کاهش دهد. این شرایط می تواند موجب عدم تحمل سرما شود.

افسردگی و کم کاری تیروئید با هم در ارتباط هستند

کمبود هورمون های تیروئید می تواند موجب احساس افسردگی غیرعادی شود. جدا از احساس افسردگی، فراموشی نیز در افراد مبتلا به کم کاری تیروئید رایج است.

کم کاری تیروئید چگونه تشخیص داده می شود و کم کاری تیروئید زیربالینی چیست؟

متاسفانه خود فرد نمی تواند ابتلا به یک بیماری تیروئید، کم کاری تیروئید یا کم کاری تیروئید زیربالینی، را تشخیص دهد. کم کاری تیروئید زیربالینی به زمانی ارجاع می شود که غده تیروئید همچنان هورمون های تیروئید کافی تولید می کند، اما برخی نتایج آزمایش خون ممکن است غیرعادی باشند.

این مساله اهمیت دارد زیرا بسیاری از علائم کم کاری تیروئید ممکن است بی ضرر باشند، مانند خستگی ناشی از خواب شبانه بد، با شرایط سلامت دیگر مرتبط باشند، یا تنها نشانه های عادی از افزایش سن باشند مانند افت حافظه و ماهیچه های دردناک.

به عنوان مثال، افزایش وزن لزوما به معنای ابتلا به یک مشکل تیروئید نیست، و ماهیچه ها یا مفاصل دردناک ممکن است تنها نشانه ای از افزایش سن باشند. بهترین روش که پزشک شما می تواند برای تشخیص ابتلا به کم کاری تیروئید استفاده کند، آزمایش خون است.

افزایش هورمون تحریک کننده تیروئید یا سطوح پایین هورمون های تیروئید از جمله آزاد T۴ ، T۳ کل، یا T۳ آزاد ممکن است نشانه ای از کمک کاری تیروئید باشد. یک معاینه جسمانی یا یک آزمایش تصویربرداری ممکن است برای کمک به تشخیص بیماری انجام شود.

کم کاری تیروئید در مراحل شدید خود می تواند به ضربان قلب آهسته یا تورم یا درد در مفاصل، کلسترول بالا و ضعف ماهیچه ای منجر شود. از آنجایی که امروزه غربالگری برای کم کاری تیروئید رایج است و بیشتر افراد با بروز نخستین نشانه ها به بررسی شرایط خود اقدام می کنند، درمان پیش از این که علائم شدید شکل بگیرند، آغاز می شود.

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

 

حوادث اختصاصی رکنا را اینجا بخوانید:

منبع: رکنا

کلیدواژه: دندان سلامت ورزش پزشک دندان سلامت ورزش پزشک پوست سرما سوخت و ساز ضربان قلب تیروئید عکس مرد فیلم دستگیری دختر من جوان دستگیر شد دستگیر رئیس پلیس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rokna.net دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۸۵۱۴۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سالانه بین هزار تا دو هزار نفر به سالک مبتلا می‌شوند

مسئول گروه مبارزه با بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت استان اصفهان گفت: موارد ابتلا به بیماری سالک در این استان سالانه بین ۳ تا ۵ هزار نفر بود که الان به ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ نفر کاهش پیدا کرده است.

به گزارش ایلنا، «رضا فدایی» مسئول گروه مبارزه با بیماری‌های واگیر مرکز بهداشت استان اصفهان درباره وضعیت ابتلا به بیماری سالک در این استان توضیح داد: پیش از تلاش‌هایی که برای کنترل این بیماری انجام شود، ما سالانه تنها در استان اصفهان بین ۳ تا ۵ هزار مورد بیمار سالک داشتیم، در حال حاضر پس از ۱۶ سال کار مستمر، موارد ابتلا بین ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ نفر کاهش یافته است؛ این موفقیت حاصل یک تلاش بسیار وسیع و فشرده است.

وی اضافه کرد: البته خود بیماری هم نوسان‌هایی دارد، بعضی سال‌ها کم می‌شود و برخی سال‌ها بالا می‌رود ولی روی هم رفته در حال حاضر محدود شده است. در استان اصفهان شهرستان‌های اردستان، برخوار، نطنز و شاهین شهر و همین طور شهرستان‌های شرقی استان کانون‌های اصلی سالک هستند. بعضی سال‌ها هم کانون‌های جدیدی ایجاد می‌شود که در گذشته نبوده است.

فدایی عنوان کرد: برای این بیماری یک داروی اصلی موسوم به آمپول گلوکانتیم وجود دارد که این دارو را وزارت بهداشت به اندازه نیاز کل استان‌های سالک‌خیز تهیه و به رایگان توزیع می‌کند و ما هم به رایگان به بیماران تزریق می‌کنیم. همچنین دو یا سه نوع پماد وجود دارد که در کنار این آمپول، داروی کمکی محسوب می‌شوند و سیر بهبودی بیماری را تسریع می‌کند. از این رو این داروها را ما به مقدار مورد نیاز داریم و معمولا کمبود نداریم.

وی ادامه داد: از نظر درمانی بسیاری از بیماران پس از گذشت ماه‌ها از ضایعه پوستی مراجعه می‌کنند که در آن موقع زخم بزرگ شده و درمان آن هم سخت‌تر می‌شود. ما همیشه در آموزش‌هایی که بین مردم مناطق سالک‌خیز داریم بیان می‌کنیم که اگر زخمی بر روی سطح بدنتان پیدا شد، فورا برای درمان مراجعه کنند، چون درمان در مراحل اولیه بسیار کارآمدتر و ساده‌تر هست.

فدایی با اشاره به داروی سالک تولیدی شرکت‌های دانش بنیان داخلی گفت: آن دسته از داروهایی که سازمان غذا و دارو یا وزارت بهداشت تایید می‌کنند، مجاز به استفاده از آن‌ها هستیم. به طور مثال داروی سیناآمفولیش پمادی است که یک شرکت دانش بنیان تولید کرده است و پس از تایید وزارت بهداشت ما هم مجاز به استفاده از آن شدیم. به طور کلی یک رضایت نسبی در کنار داروهای اصلی از این داروهای محصول شرکت‌های دانش بنیان حاصل شده است، لذا از این نظر قدم‌های مثبتی برداشته اند.

وی درباره درمان جای زخم (اسکار) سالک گفت: متخصصان پوست و جراحان پلاستیک، روش‌هایی برای ترمیم نسبی جای زخم‌ها دارند که درمان از طریق سلول‌های بنیادی یکی از آن‌ها است. اما این روش‌ها نسبی و بسیار پر هزینه هستند. به همین دلیل ما تمام تلاشمان در زمینه مقابله با خود بیماری و مراجعه به موقع بیماران است.

فدایی همچنین به تغییرات روند ابتلا به بیماری سالک اشاره کرد و افزود: طبق اطلاعات منتشر شده از وزارت بهداشت روی هم رفته در کشور ما روند ابتلا به این بیماری رو به کاهش است. ظاهرا از بالای ۲۰ هزار مورد ابتلا در سال در حال حاضر به کمتر از ۱۰ هزار مورد رسیده ایم. در استان اصفهان نیز موارد ابتلا بین ۳ تا ۵ هزار نفر بود که الان به ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ نفر کاهش پیدا کرده است.

وی تاکید کرد: حتی در سالی که آمار ابتلا کاهش پیدا می‌کند، نباید از این بیماری غافل شد، چرا که این بیماری خودش هم افت وخیز دارد، جدا از کاری که سیستم برای مهار آن انجام می‌دهد.

دیگر خبرها

  • آنچه باید درباره انتخابات 21 اردیبهشت‌ بدانید | معرفی 6 فهرست انتخاباتی در دور دوم
  • درمان جدید بیماری آلزایمر
  • بیماری ترانه علیدوستی چیست؟ / همه چیز درباره سندرم «درِس»
  • هر آنچه از سیستم VRF باید بدانید
  • ۷ نکته مهم برای تهیه بستنی ساده خانگی که باید بدانید
  • کار آلگری در یوونتوس را تمام شده بدانید!
  • ۱۰ حقیقت حیرت‌انگیز درباره عنکبوت‌ها که باید بدانید
  • آموزش: نکات مهمی که قبل از خرید دستگاه‌های الکترونیکی دست دوم باید بدانید
  • سالانه بین هزار تا دو هزار نفر به سالک مبتلا می‌شوند
  • علائم شایع کم کاری تیروئید را بشناسید