Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاري آريا -
کم کاري تيروئيد در نوزادان يکي از بيماري هاي مهم است
هرچند کم کاري تيروئيد در ميان نوزادان بيماري شايعي محسوب نمي‌شود اما تأخير در تشخيص و سهل‌انگاري در درمان بيماري کم کاري تيروئيد در نوزادان تهديد بزرگي براي سلامتي نوزاد و رشد ذهني و جسمي او خواهد بود. معمولاً اين بيماري در زمان نوزادي بدون علامت است و تنها در 10 درصد نوزادان علائم باليني ديده مي‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


کم کاري تيروئيد در نوزادان چيست؟
کم کاري تيروئيد در نوزادان يکي از بيماري هاي مهم است که مي تواند در سيستم عصبي و رشد مغز نوزادان اثر بگذارد. کم کاري تيروئيد در نوزادان به دليل کمبود سطح هورمون تيروئيد در خون، ايجاد مي‌شود. هر هفته تاخير در درمان کم کاري تيروئيد نوزادان باعث کاهش سطح IQ شده و در صورتي که کم کاري دير تشخيص داده شود و اين نوزادان درمان نشوند منجر به عقب ماندگي ذهني درآنها مي شود. بهترين زمان درمان اين بيماري روزهاي اول تولد، به خصوص تا شش هفتگي مي باشد. معمولا نوزادان دختر بيشتر از نوزادان پسر به کم کاري تيروئيد مبتلا مي‌شوند.
دلايل ابتلا به کم کاري تيروئيد در نوزادان:
- غده تيروئيد مقدار کافي هورمون تيروئيد توليد نمي‌کند.
- غده تيروئيد به مقدار کافي رشد نيافته، اصلا تشکيل نشده، خيلي کوچک است يا در محل نامناسبي در گردن قرار گرفته است.
- هورمون‌هاي توليدي ضعيف‌اند و به درستي کار نمي‌کنند.
- استفاده از دارو‌هاي پرکاري تيروئيد در دوران بارداري، منجر به کم کاري تيروئيد مادرزادي در نوزاد شده که معمولا موقتي است.
- اختلال در سيستم عصبي موجب مي‌شود که پيام توليد هورمون به غده تيروئيد منتقل نشود.
- کمبود يد در رژيم غذايي مادر در دوران بارداري ممکن است علت اين بيماري باشد.
- آنتي بادي‌هاي موجود در بدن مادر، مانع فعاليت غده تيروئيد جنين شده است.
علائم کم کاري تيروئيد در نوزادان:
1- با اين‌که نوزاد ظاهري طبيعي دارد، اما اندازه‌ي سرش کمي بزرگ است.
2- اگر اين نوزادان دچار زردي باشند ممکن است زردي در آنها کمي طول بکشد.
3- اين نوزادان دچار مشکلات تغديه‌اي مانند بي‌اشتهايي هستند و به اندازه‌ي کافي شير نمي‌خورند.
4- زبان بزرگ اين نوزادان باعث ايجاد مشکلات تنفسي در آنها شده و سبب آکنه، وقفه‌ي تنفسي، تنفس صدا‌دار و انسداد بيني مي‌شود.
5- ممکن است گريه‌هاي اين بچه‌ها بي‌صدا باشد.
6- يبوست مقاوم به درمان دارند.
7- شکم بزرگ دارند.
8- دچار فتق نافي هستند.
9- پوست اين نوزادان معمولا سرد است و عروق ريز قرمز در پوست‌شان مشخص است.
10- ممکن است نواحي تناسلي و اندام‌هاي آن ورم داشته باشند.
11- ممکن است عکس قلب‌شان در معاينه بزرگ باشد.
12- ممکن است دچار کم‌خوني باشند که به درمان جواب ندهد.
13- ممکن است آبريزش مداوم آب بيني داشته باشند.
14- معمولا خواب‌آلوده هستند.
15- دهان اين بچه‌ها معمولا باز و زبان‌شان کمي بيرون است و دير دندان درمي‌آورند.
16- تکامل استخوان اين بچه‌ها ممکن است در عکس‌هاي راديولوژي با تأخير باشد.
17- 20 درصد از نوزادان مبتلا به کم‌کاري تيروئيدي دچار کم‌شنوايي هستند.
براي تشخيص کم کاري تيروئيد در نوزادان آزمايشي بر روي پاشنه پاي او انجام مي‌گيرد
نحوه تشخيص کم کاري تيروئيد در نوزادان و کودکان:
در اغلب کشورهاي صنعتي و پيشرفته ظرف چند ساعت اول بعد از تولد يک نوزاد، آزمايشي بر روي پاشنه پاي او انجام مي‌گيرد (از پاشنه پاي نوزاد خون گرفته مي‌شود). غالباً اين آزمايش تيروئيد را تحت عنوان آزمايش PKU مي‌نامند، زيرا علاوه بر آنکه يک آزمايش غربالگري براي کم کاري مادرزادي تيروئيد به شمار مي‌رود، بيماري‌هاي فنيل کتونوري (PKU) و گالاکتوسمي را نيز پوشش مي‌دهد. بهتر است براي اطمينان بيشتر در زمان انجام اين آزمايش از پرسنل بيمارستان بپرسيد که آيا اين آزمايش علاوه بر PKU، کم کاري تيروئيد را نيز تحت پوشش قرار مي‌دهد يا خير. در واقع اين آزمايش خون زود هنگام، به عنوان مطمئن‌ترين راه براي تشخيص مادرزادي تيروئيد در نوزادان شناخته مي‌شود.
بيماري کم کاري مادرزادي تيروئيد در اغلب نوزاداني که به آن مبتلا هستند، هيچ گونه علائم مشخصي ايجاد نمي‌کند و ممکن است وجود اين بيماري در نوزاد حتي تا چند ماه بعد از تولد هم تشخيص داده نشود. بنابراين بسيار ضروري است که ظرف 3 روز بعد از تولد نوزاد خود، حتماً نسبت به انجام آزمايش کم کاري تيروئيد مادرزادي اقدام کنيد. اگر غربالگري اوليه نشان داد که مقدار هورمون T4 و يا هورمون TSH در نوزاد بالاتر از حد طبيعي است، احتمالاً آزمايش‌هاي ديگري هم بر روي نوزاد شما انجام مي‌گيرد تا بيماري کم کاري تيروئيد در نوزاد تأييد شود.
معمولاً براي حصول اطمينان از صحت آزمايش اول، يک آزمايش خون ديگر نيز بر روي نوزاد انجام مي‌شود. به علاوه يک آزمايش تصويربرداري با اشعه ايکس از پاهاي کودک به عمل مي‌آيد تا وضعيت انتهاي استخوان‌هاي پا در ناحيه زانو ارزيابي شود. در نوزاداني که مبتلا به کم کاري تيروئيد باشند، معمولاً استخوان‌ها به طور کامل رشد نکرده‌اند. غالباً بعد از تشخيص کم کاري تيروئيد، يک اسکن از غده تيروئيد نوزاد گرفته مي‌شود تا وجود ناهنجاري در شکل غده يا موقعيت نادرست آن و يا حتي عدم وجود غده مورد بررسي قرار گيرد. همه اين آزمايش‌ها را مي‌توان در زماني که نوزاد هنوز در بيمارستان است، بر روي او انجام داد.
با وجود همه آزمايش‌هايي که در بالا شرح داده شد، باز هم لازم است که شما در مورد علائم کم کاري مادرزادي تيروئيد اطلاعات لازم را داشته باشيد. زيرا در موارد بسيار نادر ممکن است يک آزمايش بيمارستاني قادر به تشخيص کم کاري تيروئيد مادرزادي نباشد و يا اين آزمايش دقت لازم را نداشته باشد و يا حتي انجام اين آزمايش به کلي فراموش شود. بنابراين اگر اين احتمالات در مورد کودک شما صدق کند، آشنايي شما با علائم کم کاري تيروئيد مي‌تواند مزيت بسيار بزرگي براي سلامتي کودک شما باشد.
تأخير در درمان کم کاري تيروئيد در نوزادان تهديد بزرگي براي سلامتي او خواهد بود
درمان کم کاري تيروئيد در نوزادان:
بيماري کم‌کاري تيروئيد نوزادان شامل دو نوع دائمي و گذرا است به اين صورت که در نوع گذراي بيماري که از حدود 2 هفته تا 3 سال طول مي‌کشد، نياز به درمان داشته و بعد از آن با شروع به کار تيروئيد و توليد مقدار کافي هورمون، درمان قطع شده و ديگر نياز به مصرف دارو نيست.
در نوع دائمي بيمار تا پايان عمر نياز به مصرف دارو دارد و نبايد دارو را قطع نمايد، البته دوز دارو ممکن است بر اساس نياز بيمار و آزمايش‌هاي هورموني وي توسط پزشک کم و زياد شود، اما قطع کامل نخواهد شد.
در صورت بروز بيماري در نوزاد، براي درمان بيماري فقط از قرص لووتيروکسين به اين دليل که راحت‌ترين راه جذب هورمون تيروئيد از طريق سيستم گوارشي است استفاده مي‌شود.
مقدار داروي تجويز شده توسط پزشک در قاشق خرد شده و در شير مادر يا آب حل گرديده و به نوزاد خورانده مي‌شود اما بهتر است نيم ساعت قبل از مصرف تا نيم ساعت بعد از آن کودک چيزي نخورد.
قرص لووتيروکسين نبايد هم‌زمان با قطره آهن يا داروهاي حاوي کلسيم و مولتي ويتامين مصرف شود و بايد بين مصرف اين دارو و قرص ليووتيروکسين حداقل 4 الي 3 ساعت زمان باشد.
بين مصرف قرص لووتيروکسين و شيرهاي حاوي سويا (ايزوميل) نيز حداقل2 – 1 ساعت فاصله باشد زيرا مي‌تواند جذب دارو را مختل کند.
پيشگيري از کم کاري تيروئيد در نوزادان:
براي اينکه نوزاد دچار بيماري کم کاري تيروئيد و عقب ماندگي ناشي از آن نشود، بايد قبل از بارداري با مراجعه به پزشک و انجام آزمايش هاي مربوط به تيروييد، از سلامت تيروئيد خود باخبر شد، در صورت ابتلا به بيماري هاي تيروئيدي، مادر قبل و در دوران بارداري بايد به طور مستمر تحت نظر پزشک باشد و در صورت ابتلا به بيماري هاي تيروئيدي، در دوران بارداري خودسرانه داروهاي مصرفي را قطع، کم و يا زياد نکند. استفاده از نمک تصفيه شده يددار در پيشگيري از بروز مشکلات مربوط به کمبود يد موثر است.
گردآوري: بخش کودکان بيتوته


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۹۲۳۸۶۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماجرای جالب نجات یک نوزاد در کنار جاده! + ویدئو

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

منبع: مهر

tags # اخبار حوادث سایر اخبار (تصاویر) این گوسفند غول‌پیکر چینی از پورشه هم گران‌تر است! قارچ‌های زامبیِ سریال آخرین بازمانده (The Last Of Us) واقعی هستند! (تصاویر) عجیب و باورنکردنی؛ اجساد در این شهر خود به خود مومیایی می‌شوند آخرین حسی که افراد در حال مرگ از دست می‌دهند، چه حسی است؟

دیگر خبرها

  • بیماری ترانه علیدوستی چیست؟ / همه چیز درباره سندرم «درِس»
  • ماجرای جالب نجات یک نوزاد در کنار جاده!
  • ماجرای جالب نجات یک نوزاد در کنار جاده! + ویدئو
  • تولید میکروقطره‌هایی که برای تشخیص دقیق بیماری استفاده خواهند شد
  • علائم فشار خون بالا
  • بیماری مخفی هیتلر / لحظه انفجار تنها نبردناو انگلیسی در جنگ جهانی / خاکسپاری امیلیانو زاپاتا قهرمان مکزیک / تصاویری از زندگی و اعدام موسولینی
  • علائم فشار خون بالا را بشناسید
  • علائم شایع کم کاری تیروئید را بشناسید
  • فشارخون عامل اصلی بیماری های قلبی و عروقی
  • تشخیص زودهنگام بیماری‌های کبد را جدی بگیرید