Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، ندا مفتاح فوق تخصص غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی بابل از شیوع سه برابری کم‌کاری غده تیروئید کم‌کاری غده تیروئید در زنان به نسبت مردان خبر داد و گفت: ضعف و خستگی، خواب‌آلودگی، پوست خشک، عدم تحمل به سرما، کاهش تعریق، فراموشکاری، یبوست، افزایش وزن، اختلالات قاعدگی از علائم کم کاری تیروئید است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او با بیان اینکه تیروئید غده‌ای است به شکل پروانه در جلوی گردن، که حدود ۱۵ تا ۲۰ گرم در یک فرد بالغ وزن دارد، افزود: تیروئید دو نوع هورمون ترشح می‌کند به نام‌های T۴ و T۳ که کار این هورمون‌ها تنظیم سوخت و ساز بدن است.

مفتاح با اشاره به اینکه عملکرد تیروئید توسط غده دیگری در بدن به نام هیپوفیز تنظیم می‌شود، گفت: تیروئید ممکن است دچار کم کاری یا پرکاری شود، کم‌کاری غده تیروئید در بین بیماری‌های غده درون‌ریز، شایع‌ترین بیماری پس از دیابت است.

فوق تخصص غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی بابل با بیان انکه این بیماری در زنان سه برابر شایع‌تر از مردان است و یکی از علت‌های اصلی کم کاری تیروئید بیماری‌های خودایمن تیروئید است، افزود: بدن بر علیه غده تیروئید پادتن تولید می‌کند و در نتیجه سبب اختلال در ترشح هورمون‌های تیروئیدی می‌شود.

او گفت: نشانه‌های کم کاری تیروئید بسیار متفاوتند و ممکن است یک فرد دچار کم کاری تیروئید باشد و علامتی نداشته و برعکس فرد دیگری علائم بسیار شدید داشته باشد.

مفتاح افزود: ضعف و خستگی، خواب‌آلودگی، پوست خشک، عدم تحمل به سرما، کاهش تعریق، ورم، فراموشکاری، یبوست، افزایش وزن، اختلالات قاعدگی، سقط‌های مکرر و درد مفاصل و عضلات از علائم کم کاری تیروئید است.

او گفت: اگر هیپوتیروئیدی در دوران نوزادی به سرعت تشخیص و درمان نشود ممکن است عقب‌ماندگی رشد جسمی یا آسیب ذهنی اتفاق بیفتد.

فوق تخصص غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی بابل با اشاره به اینکه کم کاری تیروئید با انجام آزمایش خون تشخیص داده می‌شود، افزود: اولین قدم، اندازه گیری هورمونی است که از هیپوفیز برای تحریک ترشح هورمون‌های تیروئید، تولید می‌شود که این هورمون TSH نام دارد و فردی که دچار کم کاری تیروئید است سطح هورمون TSH او بالا می‌رود.

مفتاح گفت: کم کاری تیروئید با جایگزین کردن هورمون تیروئید درمان می‌شود و قرص لووتیروکسین که همان هورمون تیروئید T۴ است.

او افزود: اگر تیروئید بیش از حد فعال باشد و مقدار زیادی هورمون تولید کند، پرکاری تیروئید رخ داده است و این مورد می‌تواند به طور قابل توجهی سوخت و ساز بدن را افزایش داده و علائم ایجاد کند.

فوق تخصص غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی بابل گفت: پرکاری تیروئید علل زیادی دارد، اما شایع‌ترین علت آن، بیماری گریوز است. این بیماری یک نوع بیماری سیستم ایمنی است که آنتی‌بادی‌های تحریک‌کننده‌ی تیروئید، سبب تولید بیشتر هورمون تیروئید می‌شود و این بیماری در زنان شیوع بیشتری نسبت به مردان دارد.

او با بیان اینکه علائم این اختلال ممکن است مبهم و مشابه بیماری‌ها و مشکلات دیگر باشد، گفت: اگر پرکاری تیروئید شدید نباشد ممکن است متوجه هیچ علائمی نشوید و با این حال پرکاری تیروئید اغلب باعث ناراحتی فرد می‌شود و در انجام فعالیت‌های روزمره او اختلال ایجاد می‌کند.

مفتاح افزود: بزرگ شدن غده‌ تیروئید که به آن گواتر هم می‌گویند در بیشتر افرادی که دچار پرکاری تیروئید هستند اتفاق می‌افتد.

او با اشاره به اینکه کاهش وزن، که بعلت سوختن بیش از حد کالری در بدن بر اثر افزایش هورمون تیروئید است، گفت: لرزش دست، ضربان سریع قلب، خستگی مفرط، اسهال، تحریک پذیری و اضطراب، بی‌نظمی در قاعدگی، عدم تحمل گرما و تعرق شدید از علائم پرکاری تیروئید است.

فوق تخصص غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی بابل با بیان اینکه درمان پرکاری تیروئید شامل دارو‌های خوراکی، ید رادیواکتیو وجراحی تیروئید است، افزود: درمان با قرص‌های خوراکی شروع می‌شود و با توجه به سیر بیماری ممکن است همان درمان برای چند سال ادامه یابد یا در صورت عدم پاسخ، فرد را برای جراحی یا ید رادیواکتیو انتخاب کنند.

۴ الی ۱۰ دی ماه هفته تیروئید نام گذاری شده است.

انتهای پیام/ م

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: بیمارستان های مازندران علوم پزشکی بابل کم کاری تیروئید

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۶۲۷۷۳۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مسجد کبود تبریز؛ معماری زیبا و تاریخی ایران

در بافت تاریخی تبریز، یکی از جذاب­ترین جاذبه های تاریخی کشور، با نام مسجد کبود قرار گرفته است. مسجدی با نمای خیره کننده که با هزاران کاشی فیروزه‌ای درخشان تزیین شده است. معماری بی­نظیر این بنا که تلفیقی چشم‌نواز از سبک‌های معماری ایرانی، آناتولی و دوره تیموری است، جلوه ای ویژه­ به این مسجد بخشیده است. در ادامه بیش­تر با دیدنی های مسجد کبود تبریز آشنا خواهید شد.

آشنایی با تاریخچه مسجد کبود تبریز

مسجد کبود تبریز، با معماری بی‌نظیر و قدمت حدودا ششصد ساله‌اش، همچون نگینی فیروزه‌ای در قلب تاریخ ایران زمین می‌درخشد. این مسجد، یادگاری از سلسله آق قویونلو است و ساخت آن در سال 1465 میلادی به دستور جهانشاه، حاکم این سلسله، آغاز شد. اگر برای مسافرت با قطار از تهران به تبریز می روید، بازدید از مسجد کبود به هیچ وجه نباید از برنامه شما حذف شود. هنگام گشت و گذار در حیاط و تحسین کاشی‌کاری‌های ظریف آن، اجازه دهید تخیلتان شما را به دوران عظمت و شکوه هنری گذشته ببرد. مسجد کبود صرفاً یک مکان مذهبی نیست، بلکه گواهی بر قدرت ماندگار خلاقیت انسانی و زیبایی هنر است. مسجد کبود تبریز که در وقف‌نامه و شناسنامه‌ی بنا از آن با نام «عمارت مظفریه» یاد شده است، در زلزله ویرانگر سال 1778 میلادی آسیب جدی دید که فروریختن گنبدش انجامید. با وجود این آسیب ها، مسجد کبود همچنان نمادی از پویایی و میراث فرهنگی تبریز به شمار می رود. تلاش‌ها برای مرمت، به طور دقیق هویت معماری آن را حفظ کرده و اطمینان حاصل شده است که شکوه و جلال آن همچنان نسل‌های آینده را مسحور خود کند.

معماری مسجد کبود تبریز: شاهکاری از تناسب و ظرافت

مسجد کبود تبریز، با معماری منحصر به فرد و ویژگی‌های خاص خود، در میان دیگر مساجد هم‌دوره خود برجسته است. این مسجد، در سه جنبه، تمایز خود را به نمایش می‌گذارد:

کاشی‌کاری و ترکیب رنگ بی‌نظیر: استفاده از کاشی‌های فیروزه‌ای و آبی کبود در کنار آجرها، زیبایی خیره‌کننده‌ای به مسجد کبود بخشیده است. این مسجد، یکی از چهار مسجد آبی دنیا است که رنگ آن، نمادی از آسمان و معنویت است. ترکیب هنرمندانه آجر و کاشی در قوس‌ها، ستون‌ها، کتیبه‌ها و دیواره‌ها، ظرافت و دقت معماران ایرانی را به نمایش می‌گذارد. تناسب با اقلیم و آب‌وهوای تبریز: معمار مسجد کبود، با ظرافت تمام، بنا را با شرایط آب‌وهوایی تبریز سازگار کرده است. طراحی خاص پنجره‌ها، نور و گرما را به داخل مسجد هدایت می‌کند. وجود گنجه‌هایی برای قرار دادن کفش‌ها، نشان از توجه معمار به نیازهای نمازگزاران دارد. نقشه و پلان منحصر به فرد: مسجد کبود، برخلاف بسیاری از مساجد، ایوان فرعی ندارد. پس از گذر از سردر و رواق‌ها، وارد صحن اصلی مسجد می‌شوید که توسط چهار ستون بزرگ و گنبد مسجد محافظت می‌شود. ستون‌های موازی و صحن‌های مربعی، از ویژگی‌های تکرارشونده در معماری این مجموعه هستند. ساخت گنبد بزرگ مسجد بر روی چهار ستون، نشان از مهارت و خلاقیت معمار دارد.

آسیب‌های مسجد کبود:

متاسفانه، بخش‌های زیادی از مسجد کبود، به‌ویژه سردر آن، در اثر زلزله و شرایط اقلیمی تبریز آسیب دیده است. بی‌توجهی به حفظ و نگهداری این بنای تاریخی، از دیگر عوامل آسیب به مسجد کبود است. دزدیده شدن طلاهای کتیبه داخل مسجد، نمونه‌ای از این بی‌توجهی‌ها است.

مسجد کبود تبریز، با وجود آسیب‌های فراوان، هنوز هم شاهکاری از معماری ایرانی است. حفظ و مرمت این بنای تاریخی، وظیفه‌ای همگانی است تا این نماد ارزشمند فرهنگ و تمدن ایران، برای نسل‌های آینده به یادگار بماند.

مسجد کبود تبریز کجاست؟

مسجد کبود که به مسجد جهانشاه نیز معروف است، در مرکز شهر تبریز، در خیابان امام خمینی، روبروی بازار بزرگ تبریز واقع شده است. این مسجد در محله‌ای به نام گوی مسجد قرار دارد.

مسجد کبود از طریق وسایل حمل و نقل عمومی به راحتی قابل دسترسی است.

مترو: نزدیکترین ایستگاه مترو به مسجد کبود، ایستگاه میدان ساعت است که حدود 10 دقیقه پیاده‌روی دارد. اتوبوس: خطوط اتوبوس 1، 2، 3، 4، 7، 10 و 11 در نزدیکی مسجد کبود قرار دارند. تاکسی: تاکسی‌ها به راحتی در دسترس هستند و می‌توانند شما را به مسجد کبود ببرند.

ساعت بازدید مسجد کبود تبریز همه روزه از ساعت 8 صبح تا 5:30 بعد از ظهر است؛ البته ممکن است این زمان در روزهای خاص و فصل­های مختلف قدری متفاوت باشد.

جاهای دیدنی مسجد کبود تبریز

در جای جای مسجد کبود تبریز، جاذبه­های دیدنی و منحصر به فرد به چشم می­خورد.

برخی از دیدنی های این مسجد عبارتند از:

سردر مسجد: سردر مسجد کبود یکی از زیباترین بخش های مسجد است که با کاشی کاری های معرق و خطوط اسلیمی جلوه­ای ویژه را از همان ابتدای ورود به گردشگران ارائه می­دهد. گنبد مسجد: گنبد مسجد کبود به رنگ فیروزه‌ای است و با کاشی کاری های معرق تزئین شده است. محراب مسجد: محراب مسجد کبود از سنگ مرمر ساخته شده است و با نمایی زیبا چشم­ها را مزین می­کند. مناره های مسجد: مسجد کبود چهار مناره دارد که با کاشی کاری های تماشایی تزئین شده است. حیاط مسجد: در بخش­های مختلف حیاط مسجد کبود درختان و گل­کاری­های زیبایی به چشم می­خورد که زیبایی این مسجد را دوچندان کرده است.

علاوه بر این، مسجد کبود دارای چندین بخش دیگر نیز هست که عبارتند از:

کتابخانه: کتابخانه مسجد کبود در زمان خود یکی از بزرگترین کتابخانه های ایران بود. مدرسه: مدرسه مسجد کبود در زمان خود یکی از مهمترین مراکز آموزشی ایران بود. خانقاه: خانقاه مسجد کبود محل سکونت درویشان بود.

سخن پایانی

مسجد کبود به عنوان یکی از زیباترین جاذبه­های تاریخی و گردشگری کشور، تنها یکی از مقاصدی است که می­توانید در سفر به تبریز از آن بازدید کنید. تجربه جاهای دیدنی تبریز و حضور در کنار مردمان خون­گرم این شهر تا مدت­ها در خاطر شما باقی خواهد ماند. اگر شما نیز به دنبال این تجربه منحصر به فرد هستید، تنها کافی است همین حالا به سایت یوتراوز مراجعه کرده و بلیط سفر خود را با بهترین قیمت تهیه کنید.

کانال عصر ایران در تلگرام

دیگر خبرها

  • ورود هزار و ۳۴۴ میلیارد تومان نقدینگی به صندوق‌های با درآمد ثابت
  • بارتون: مسی تغییر ژنتیکی داده شد!
  • کریم هوادار مثل کریم بنزما! (عکس)
  • بورل: هیچ همبستگی میان اروپا درباره روسیه وجود ندارد
  • برجسته کاری حجمی فرش بیجار (فیلم)
  • مسجد کبود تبریز؛ معماری زیبا و تاریخی ایران
  • عقب‌ماندگی‌های لرستان را با کار جهادی جبران کنیم
  • مطالعات  طرح جامع جنگل کاری نالشکینه بوکان
  • علائم شایع کم کاری تیروئید را بشناسید
  • چگونه تیک‌تاک از یک اپلیکیشن محبوب به تهدیدی برای آمریکا تبدیل شد؟